Når du eller noen i familien din har allergier eller matintoleranser kan det kreve at man må gjøre en ekstra innsats med middagsplanleggingen. Og er det mer enn én allergi eller intoleranse å ta hensyn til i familien kan det for mange føles tidkrevende og vanskelig. 

Å leve med en allergi mot matvarer kan være en belastning for mange. Følelser som frykt, håpløshet og hjelpeløshet er vanlig, og ifølge MinMat kan enkelte utvikle angst etter skremmende opplevelser.

Men det burde ikke være så vanskelig å leve et godt og avslappet liv med allergier. Grunnleggende kunnskap om mat og allergier, samt et hjelpemiddel som AlleTilbords kan gjøre det enklere å ta hensyn til allergier i matlagingen. 

Forskjell på allergi og intoleranser
De vanligste matvarene å være allergisk mot er melkeprotein, egg, fisk, skalldyr, trenøtter, peanøtter, hvete, gluten (cøliaki) og soya. Men det er greit å vite at det er forskjell på allergiske og ikke-allergiske overfølsomhetsreaksjoner på mat. 

Ved en allergi reagerer kroppens immunforsvar på proteinene i maten og setter i gang en allergisk reaksjon. Ved en ikke-allergisk overfølsomhet vil ikke immunsystemet påvirkes, og de allergilignende reaksjonene vil derfor ikke være like alvorlige.
 
Har man en matallergi kan man reagere selv ved svært små mengder, og krever derfor at man må unngå denne matvaren helt. Har man en intoleranse kan det være nok å kutte ned på mengdene. 

Et godt eksempel på dette er cøliaki og ikke-cøliakisk glutensensitivitet. Symptomene på disse to kan være ganske like, men det er viktig at tilstandene ikke forveksles med hverandre. Cøliaki er en autoimmun sykdom der immunforsvaret reagerer på proteinet gluten slik at det oppstår en kronisk betennelsessykdom i tarmen, og tarmtottene blir ødelagte. Ikke-cøliakisk glutensensitivitet, er en mildere type reaksjon på gluten hvor det ikke oppstår en betennelsestilstand i tarmen. 

Et annet eksempel er melkeallergi som ikke må forveksles med laktoseintoleranse. Kumelksallergi er den vanligste typen allergi hos småbarn, og innebærer at immunforsvaret reagerer på proteiner i melken. Laktoseintoleranse er derimot en overfølsomhet overfor melkesukker, som skyldes mangel på enzymet laktase i tynntarmen. Dette gjør at melken ikke brytes ned slik den skal. Laktoseintoleranse er ikke farlig, men kan gi ubehag som magesmerter, oppblåsthet og løs mage.

Kunnskap gjør hverdagen enklere og tryggere 
Når basismatvarer som melk, korn eller fisk fjernes fra kostholdet, gjør det ikke bare matlagingen vanskeligere. Du fjerner samtidig viktige kilder til næringsstoffer, som kan øke risikoen for ernæringsmangler. Skal du gjøre endringer i kostholdet er det derfor lurt å få hjelp fra en kvalifisert ernæringsekspert. 

Dersom du får allergiske reaksjoner av enkelte matvarer krever det at du er litt ekstra oppmerksom før du putter noe i munnen. Det er lurt at du informerer om allergier og intoleranser når du er på restaurant eller hvis du skal spise borte, og at du sjekker innholdsfortegnelse på produktene du kjøper. 

Kanskje føles dette slitsomt eller stressende for noen, men det er ingen grunn til å ta unødige sjanser. Det er viktig at de med allergi selv har kunnskap om hva de ikke tåler, og at de som tilbereder maten har oppdatert kunnskap om matens innhold.

Hverdagen kan også bli litt enklere med hjelpemidler som AlleTilbords, der du kan få oppskrifter på gode hverdagsmiddager og deilige festmåltider som tar hensyn til dine allergier. Har du en brukerprofil i AlleTilbords har du også muligheten til å sende en invitasjon til andre med tilbud om fri bruk av AlleTilbords i 7 dager. Dette kan være svært nyttig hvis du for eksempel skal i et middagsselskap hjemme hos noen. Da blir det enkelt for verten eller vertinnen å planlegge menyen med hensyn til alle sine gjesters allergier og intoleranser.

Kilder: Helsedirektoratet, Norges astma- og allergiforbund, Allergiviten, Helsenorge, MinMat.no