Hvor sunt spiser barn og unge?
Ut ifra de kostholdsdataene vi har på barn og ungdom i dag, ser vi at de langt på vei spiser i tråd med anbefalingene.
Skrevet av Klinisk ernæringsfysiolog Kristin Melen.
Likevel spiser mange for mye sukker og mettet fett, og for lite frukt, grønnsaker og grovt brød. Inntaket av jern, vitamin D og E er også lavere enn anbefalt, og mange får i seg mindre kalsium enn de bør.
Det er viktig at barn ikke spiser mer energi enn de forbruker, og et økende tall på overvektige viser at mange ikke mestrer denne balansen. Blant fireåringer kommer mer enn 50 prosent av sukkerinntaket fra saft, brus, godteri og kaker, en andel som øker til mer enn 70 prosent blant barn og ungdom fra ni til 13 år. Ungdommer spiser mer søtsaker, sjokoladepålegg, boller, frityrmat og brus enn voksne, og spiser mindre fisk, frukt og grønnsaker. Av den grunn er det flott at mange skoler har innført ordninger der elevene får frukt i løpet av skoledagen.
Tall fra 2004 viser at Norge er på verdenstoppen i brusdrikking med cirka 113 liter per person i året, hvorav 79 liter er sukkerholdig brus. Bare i USA og Irland drikkes det mer. Tallene viser heldigvis en liten reduksjon siden toppåret 1997, hvor vi drakk 93 liter sukkerholdig brus hvert år. En gjennomsnittlig gutt på 13 år drikker likevel en halvliter brus og spiser 40 gram godteri per dag!
Generelt spiser jenter sunnere enn gutter. De spiser mer frukt og grønnsaker, velger sjeldnere gatekjøkkenmat, drikker mer vann og halvparten så mye brus som gutter.