Slik får du motivasjon til å komme deg opp av sofaen
Fysisk aktivitet reduserer risikoen for å utvikle en rekke sykdommer, og gjør godt for både kropp og sinn. Og det er slett ikke så mye som skal til for å få bedre helse.
Vi mennesker er ikke skapt for å sitte på rumpa hele dagen, likevel er det mange av oss som lever svært stillesittende liv. Inaktivitet gjør oss mer utsatte for en rekke sykdommer og plager som hjertesykdom og diabetes type 2, og ikke minst gjør det oss tyngre enn helsa vår har godt av.
Forskning har slått fast at trening reduserer risikoen for å utvikle en rekke sykdommer, og at det gjør godt for både kropp og sinn. Alle mennesker bør være i aktivitet, og for de med diabetes er det kanskje enda viktigere.
Men dørstokkmila kan være tung å komme over. Så hvordan får man egentlig motivasjon til å komme seg opp fra sofaen? Kanskje kan det bli lettere hvis du vet at det faktisk ikke skal så mye aktivitet til for å få litt bedre helse.
All aktivitet er god aktivitet
Visste du at bare en halvtime fysisk aktivitet om dagen kan gjøre en forskjell på helse og trivsel? Ifølge Helsedirektoratet bør voksne med diabetes type 1 og type 2 være fysisk aktive med moderat til høy intensitet minimum 150 minutter per uke. Jo mer du er i aktivitet, jo høyere gevinst får du. For barn og unge med diabetes type 1 anbefales det 60 minutter fysisk aktivitet hver dag, med moderat til hard intensitet.
Både styrketrening og utholdenhetstrening påvirker blodsukkeret gunstig, og det er en kombinasjon av disse to som gir best effekt. Når musklene blir sterkere øker også forbrenningen. Derfor foreslås det at personer med diabetes type 2 tilbys et strukturert program bestående av både utholdenhets- og styrketrening.
En treningsøkt med moderat eller høy intensitet noen ganger i uka kan alle få til, men effekten blir langt bedre hvis du også sørger for å få inn litt ekstra bevegelse i hverdagen. Ta trappene i stedet for heisen, gå til butikken i stedet for å ta bilen, gå en tur i skog og mark, og lek med barna dine. Alle monner drar, og summen av all aktivitet hjelper deg langt på vei til et bedre liv.
Gode tips til økt treningsmotivasjon
Fysisk aktivitet kan blant annet senke blodtrykket, stabilisere blodsukkeret og føre til vektnedgang. I tillegg reduserer det stress, gir energi og løfter humøret. Alle disse tingene vil gi deg bedre helse, økt livskvalitet og ikke minst et lengre liv. Har du diabetes vil treningen også gjøre det enklere for deg å regulere blodsukkeret.
Alt dette er gode grunner til å trene, men hvis det ikke er nok til å gi deg motivasjon finnes det noen gode råd som kan hjelpe.
Ta tak i unnskyldningene: «Det passer dårlig i dag» eller «jeg er så sliten» – alle tyr vi til unnskyldninger noen ganger, men unnskyldningene er sjeldent særlig gode. Husk at trening gir deg energi, så om du er sliten bør du kanskje ta en kjapp treningsøkt. 10 minutter er bedre enn ingenting.
Gjør trening til noe gøy: Husk at all aktivitet er god aktivitet, og hvis du velger en treningsform du selv synes er gøy vil det også bli langt lettere å finne motivasjonen til å gjennomføre. Gå på ski, prøv dansing, svømming eller gå turer – mulighetene er mange. Og litt musikk på øret hjelper også.
Sett opp en plan: Har du ingen plan er det lett å lure seg unna. Bestem deg for når du skal trene, og få gjerne med en treningspartner – en venn, partner eller noen i familien. Har du en avtale med noen er sjansene større for at du gjennomfører.
Kilder: Norsk Helseinformatikk, Helsedirektoratet, Lev med diabetes.